Kottenytt november

Kottenytt november

Tack för sponsring av god frukt och fina förkläden till förskolan.

Stort tack till alla er som hjälpt till i samband med arbetsdagen.

Tillsynsbesöket från Alingsås kommun är godkänt utan anmärkning.

Miljö & Hälsas oplanerade inspektion var också godkänd utan anmärkning. Kotten tilldelades återigen en Smiley vilket är en utmärkelse för att vi uppfyller Miljö & Hälsas hygienkrav mycket väl J. Det är ett fåtal av alla företag (som hanterar livsmedel) i hela kommunen som får utmärkelsen. Vi är extra stolta med att både verksamhet och vårt kök uppfyller kraven utifrån uppdraget som väl godkänt JJ

Under oktobermånad har 2 pedagoger varit på en uppskattad utbildning. Barn-yogasagor för förskolan.

Under oktobermånad har vi haft en planerad brandövning med barn & pedagoger. En dag hade vi våra extralås låsta för att ni föräldrar skulle få ”träna”. Viktigt att ni föräldrar kan låsa upp extralåsen på ytterdörrarna då vi emellanåt kan komma ha det låst om vi t.ex. samkör avdelningarna eller bara önskar ha det låst. Ni skall alla ha fått mejl om de nya inloggningsuppgifterna till hemsidan av Stefan Jansson.

På föreningsmötet lyftes det om er föräldrars upplevelse angående måndagarnas utomhuslämningar. Många är nöjda att lämna utomhus och några av er önskar lämna inomhus varje dag. Vi har gjort en utvärdering härifrån där verksamheten tycker att det är positivt, de flesta barnen är nöjda och glada att lämnas utomhus. Mer utevistelse och verksamheten har gynnats av att pedagogerna får tid att planera och prata ihop oss. Positivt att barn & pedagoger lär känna varandra över avdelningarna. Vädret har varit ovanligt bra och vi kommer framöver få känna på hur det kommer att fungera nu då det blir kallare/blötare, om fröbarnen kommer kunna äta frukt ute eller behöver gå in. Vi är alla överens härifrån att vi kommer att fortsätta med utelämningar…..

Vi önskar er som har höstlov v.44 riktigt härliga dagar.

Onsdag den 4 nov stänger förskolan för planering. Alla barn skall vara hämtade kl 13:00. Årets sista onsdagsplanering är onsdag den 2 dec.

Hela kyrkan gungar torsdag den 19 oktober 2015, se hall almanacka.

Torsdag den 12 nov är det kottebarnens sista visningstillfälle för den här terminen. Alla barn är välkomna att ta med sig något valfritt hemifrån och visa/berätta för sina vänner. Som tidigare vill vi att det är 1 sak som barnet har med sig då det är många saker som skall visas upp och att den tål att lekas med. Syftet med aktiviteten är att barnen får fundera ut vad dom vill ha med sig och träna sig i att prata inför sina vänner, att träna sin självkänsla.

Dags att fundera på hur era behov av barnomsorg kommer att se ut runt jul/nyår. Då det är 3 arbetsdagar mellan jul/nyår kommer förskolan vara öppen för behov för er som arbetar/studerar. Barn som har endast allmän förskoleplats har jullov från den 21/12 och är välkomna tillbaka måndag den 11/1-16. Lappar mejlas ut som ni lämnar in så snart som möjligt dock senast onsdag den 11 nov. Vi ber alla tänka igenom behovet av barnomsorg noga så anpassar vi personalstyrkan och kanske har möjlighet att hålla nere på personalkostnaden.

Under novembermånad kommer Vt-16 grovplanering att lämnas ut så ni kan planera in nästa termins händelser i god tid. Redan nu kan ni skriva in i almanackan att förskolan är stängd för studiedag fredag den 8 jan, samma dag som kommunens förskolor/skolor har studiedag.

Jenny hälsar att hon har ett fantastiskt recept på älgkött som vi serverat här på Kotten. Jenny har önskat att få in vilt på menyn och receptet är från Viktoria som har en jägare i familjen. Älgköttet är köpt i Holma gårdsbutik, där vi också handlat ekologiska potatisar & morötter under hösten. Säg till om ni önskar få receptet.


BÄSTA ÄLGFÄRSBIFFARNA

500 g älgfärs                                             älg
1 liten gul lök
1 ägg
1 dl grädde
2 msk ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk aromat
1/2 krm vitpeppar
2 msk smör

Sås:
3 dl vatten
2 dl grädde
ca 2 msk idealmjöl
1 hörn köttbuljongtärning
2 tsk messmör
1 tsk vinbärsgelé
soja, salt, vitpeppar

Finhacka löken och låt den bli blank i lite smör.
Blanda ägg och grädde i en skål och tillsätt den frästa löken, ströbrödet och kryddorna.
Låt blandningen svälla några minuter. Blanda ner färsen. Forma färsen till åtta biffar.
Stek dem vackert bruna på båda sidor på medelgod värme. Ta upp dem och vispa ur
pannan med vattnet och en bit buljongtärning. Sila över skyn i en kastrull.
Tillsätt grädden och mjölet och koka upp under vispning. Smaka av.
Koka såsen några minuter.

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar

Öppet hus på Kotten

Varmt välkomna på Öppet Hus hos oss tisdagen 7 november kl 17:30-18:30.
Alla är välkomna och ingen anmälan krävs. Hoppas vi ses!