[rev_slider_vc alias=”Omoss”]

Förskolan

Montessoriförskolan Kotten är en av fyra montessoriförskolor i Alingsås och är belägen på det natursköna Härsberget. Förskolan består av två avdelningar.

Fröet för barn mellan 1-3 år och Kotten för barn mellan 3-6 år. Förskolan är en förening som drivs som ett föräldrakooperativ med vald styrelse som ytterst ansvarig.

Kottens värdegrund

Utveckling och lärande                                                                                                                 Alla ska få möjlighet att utvecklas utifrån sina möjligheter och förmågor
Väcka barns nyfikenhet för ett livslångt lärande
Respekt
Respekt till sig själv                                                                                                                 Respekt och förståelse till medmänniskor                                                                                Respekt till allt levande och omsorg om sin närmiljö
Gemenskap
Känna glädje och delaktighet                                                                                                     Arbeta för ett gott samarbete
Vara öppna och ärliga i vår dialog
Trygghet
Alla ska känna trygghet (stora som små)                                                                                           -I sig själv
-Tillsammans med andra
-I miljön

Vår pedagogik

Vi arbetar utifrån Lpfö-98 (reviderad 2010) samt Maria Montessoris pedagogik där ”hjälp mig att hjälpa mig själv” är en grundtanke.

Pedagogiken bygger på en människo- och kunskapssyn: Vi arbetar för att varje barn utvecklas till ”världsmedborgare” som värnar om allt omkring sig så som människors lika värde, djur och miljö.

Vi strävar efter en god pedagogisk verksamhet, där omsorg, fostran, omvårdnad och lärande bildar en helhet. Trygghet, lärorik miljö och glädje är en grundbas.

Teckenkommunikation

Vi arbetar även med teckenstödskommunikation – TAKK. TAKK är för personer som är hörande, men som har behov av tecken för sin kommunikation.

Miljö

Inomhus möts barnen av en noggrant förberedd miljö med aktiviteter samt materiel anpassat till barnens utveckling. Allt barnen behöver finns tillgängligt för dem på hyllor i deras höjd. Vår fina utomhusmiljö inbjuder till lek och rörelse.

Eget kök

Vi är glada och stolta över att vi lagar vår egen mat på förskolan. Förskolan har tilldelats en ”Smiley”, en utmärkelse som delas ut av Miljö & Hälsa efter utmärkt resultat utifrån livsmedelslagstiftelsens krav.

Vi handlar även en del närproducerade varor.

Vi lagar mat från grunden och i möjligaste mån av ekologiska råvaror.

adminOm oss