Vårt egna kök

Mat från vårt egna kök

I köket lagar vår egen kock all barnens mat från grunden och i möjligaste mån av kravodlade, ekologiska och närproducerade råvaror. Alla mår bra av en varierad kost och menyerna varierar från allt mellan husmanskost och mat med inslag från andra kulturer. Vi äter fisk minst en gång i veckan och bjuder på allt från soppor till olika vegetariska rätter. Den varierande meny hjälper barnen att träna sina smaklökar. Varje dag serverar vi även rikligt med frukt och grönsaker till både mellanmål och lunch och vi anpassar måltiderna efter barnens behov ur en näringssynpunkt.
För oss är det viktigt att matstunden blir en lugn och trevlig stund där barn och pedagoger äter och samtalar tillsammans. Personalen är viktiga förebilder för barnen och förmedlar varje dag en positiv syn på maten och stunden vid matbordet.
”Kock för en dag”. Vid varsitt tillfälle får de äldsta barnen ta med sig sitt favoritrecept hemifrån och hjälpa kocken att förbereda och laga maten i vårt kök. Det brukar vara en rolig och spännande uppgift för barnen att få bjuda sina kompisar på sin favoritmat.
Vi är väldigt glada och stolta över vårt kök och den goda maten vi har på vår förskola. Vi arbetar utifrån egenkontroll och Miljö och Hälsas direktiv.
”Matlust skapas både genom smak, doft och syn. Jag vill laga mat som har mycket smak, härlig färg och som barnen gillar! Dofterna i lokalen är också en viktig del i att få känna sig sugen på mat. Jag lagar så mycket som möjligt från grunden, rullar köttbullar och bakar eget bröd. Det är inte alltid man som familj hinner laga mat från grunden när man kommer hem från förskolan och jobbet. Jag minns hur det var själv när jag hade små barn. Jag tänker att föräldrarna ska kunna laga korv och mackaroner till middag, med gott samvete, när man vet att barnen fått hemlagad mat på förskolan.” – Anna-Karin, Kottens egen kock